<img height="1" width="1" src="" data consent-src="https://www.facebook.com/tr?id=1258639957491496&amp;ev=PageView &amp;noscript=1" data-category-consent="cookie_cat_marketing">

Sökwebbplats:

2. apr

Ladd-el på arbetsplatsen

Om du som företag betalar för dina anställdas bränsle för privat körning, måste de normalt betala skatt på detta som en förmån. Detta gäller oavsett om de kör en tjänstebil eller sin egen bil. Som företag betalar du arbetsgivaravgifter och räknar in förmånsvärdet när du drar skatt för dina anställda. Men, just nu finns det en tillfällig regel som gör att el som laddas på jobbet för att köra till och från arbetet är skattefritt fram till den 30 juni 2026.

Den här regeln är till för att uppmuntra företag och deras anställda att använda mer miljövänliga bilar. Men, det finns några saker att tänka på. För det första måste laddstationen finnas på eller nära jobbet och ditt företag måste stå för kostnaden. Om dina anställda laddar sina bilar någon annanstans, som hemma eller vid en offentlig laddstation, och du betalar för det, måste de betala skatt på den förmånen.

En annan viktig punkt är att om en anställd betalar en del av kostnaderna för bilens bränsle själv, kan du inte ge dem skattefri milersättning för tjänsteresor. Det är bara om de står för alla kostnader själva som de kan få det.

Och även om elen för bilen kan vara skattefri, kan en gratis parkeringsplats vid laddstationen på jobbet under vissa omständigheter anses vara en skattepliktig förmån.

Så, uppmuntra gärna dina anställda att ladda sina bilar på jobbet. Men kom ihåg att om de får någon ersättning för milen de kör, så måste det registreras som en skattepliktig inkomst.Här kan du också läsa Åsas blogg om de viktigaste förändringarna inom lön för 2024

 

Annette Pettersson