Likabehandling ett krav i diskrimineringslagen
Diskrimineringslagen finns för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter. Den omfattar sju diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Lagen syftar till att skapa ett mer jämlikt samhälle och ger individer rätten att kräva åtgärder vid diskriminering.
Arbetsgivarens ansvar
Arbetsgivare är skyldiga att arbeta förebyggande mot diskriminering genom aktiva åtgärder. Dessa innefattar att undersöka, analysera och följa upp för att förbättra följande områden:
- Arbetsförhållanden och villkor
- Rekrytering och befordran
- Utbildning och kompetensutveckling
- Möjligheter att kombinera arbete och föräldraskap
- Riktlinjer för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier
- Främjande av en jämn könsfördelning
Arbetsgivare måste ha tydliga rutiner för att förhindra och hantera trakasserier och sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Vad är en lönekartläggning?
Lönekartläggning är ett lagkrav som syftar till att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år, och om företaget har minst tio anställda ska arbetet dokumenteras.
Lönekartläggningen innefattar:
- Genomgång av lönemodellen – Hur löner sätts och vilka kriterier som används.
- Jämförelse av löner – Identifiering av osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor som utför samma eller likvärdigt arbete.
- Analys av skillnader – Löneskillnader måste kunna förklaras med könsneutrala faktorer, som utbildning och erfarenhet.
- Plan för åtgärder – Åtgärder för att rätta till osakliga skillnader ska planeras och genomföras snarast, men senast inom tre år.
Vad ska dokumentationen innehålla?
Om företaget har minst tio anställda ska lönekartläggningen dokumenteras och innehålla:
- Resultatet av kartläggningen och analysen
- Identifierade löneskillnader och åtgärdsplan
- Kostnadsberäkning och tidsplan för lönejusteringar
- Utvärdering av föregående års åtgärder
- Redogörelse för hur arbetsgivaren samverkat med fackliga parter
Lönekartläggningens värde för arbetsgivaren
En väl genomförd lönekartläggning ger arbetsgivaren insikt i lönestrukturen och kan användas som ett verktyg för att sätta rätt ingångslöner vid rekrytering. Transparens och rättvisa löner skapar förtroende bland medarbetarna och bidrar till att behålla kompetens. Dessutom är en tydlig och genomtänkt lönepolicy en styrka i arbetet med att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke.