Löneväxling - bruttolöneavdrag
Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda olika förmåner med hjälp av löneväxling/bruttolöneavdrag som till exempel pensionssparande och tjänstebilar, vilket innebär att en anställd byter en del av sin kontanta bruttolön mot en förmån. När kostnaden för förmånen dras av från den anställdes bruttolön innan skatt och arbetsgivaravgifter beräknas, kan det vara fördelaktigt både för arbetsgivaren och den anställde.
Löneväxlingen kan göras vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande. Oavsett vilken form av löneväxling det är tal om är det viktigt att du som arbetsgivare avtalar med den anställda om vad medlen ska användas till. Belopp som den anställda redan har fått tillgång till ska beskattas som lön, och då kan man inte omförhandla lönebeloppet. Det medför att löneväxling bara kan göras på framtida ersättningar.
Det finns ytterligare en fördel med att löneväxla till pension då arbetsgivaren betalar särskild löneskatt på pension som är cirka fem till sex procent lägre än arbetsgivaravgiften. Det skapar ett utrymme att sätta av mer till den anställdas pension samtidigt med att det fortsatt blir kostnadsneutralt för arbetsgivaren.
Det är dock viktigt att komma ihåg att ett bruttolöneavdrag inte kan ses om en betalning av en förmån utan är en överenskommelse om en ny lägre lön, dvs att bruttolöneavdraget inte minskar det skattepliktiga förmånsvärdet.
Det är enbart efter skatteavdrag, dvs. vid avdrag på den anställdas nettolön att man kan säga att den anställda har betald något med egna pengar.
Gällande personalvårdsförmåner som fritt kaffe och friskvård får dem inte användas med bruttolöneavdrag. Dessa förmåner får inte vara utbytbara mot kontant lön om de ska vara skattefria.
För att löneväxlingen ska vara en fördel för den anställda måsta man beakta att den nya lägre lönen kan påverka den anställdas pensionsgrundande och föräldra-/sjukpenninggrundande inkomst.
År 2024 måste man alltså ha en månadslön efter löneväxlingen på minst 51 245 (8,07 Inkomstbasbelopp) för att den allmänna pensionen inte ska påverkas. För föräldra- och sjukpenning måste månadslönen vara minst 47 750 (10 Prisbasbelopp) för att inte minska den ersättningsgrundande inkomst.
Det är även värt att notera att eventuell ersättningen från inkomstförsäkringen kan bli lägre, samt att kollektivavtalade sjuklön och sjukpension minskas om den anställda skulle bli sjuk då den räknas på lönen efter löneväxling.
Se alltid till att ha ett skriftligt avtal om löneväxlingen som också reglerar hur avtalet kan sägas upp.