<img height="1" width="1" src="" data consent-src="https://www.facebook.com/tr?id=1258639957491496&amp;ev=PageView &amp;noscript=1" data-category-consent="cookie_cat_marketing">

Sökwebbplats:

11. maj

Vem är Thomas och vad är hans roll på Amesto AccountHouse?

Jag har än en gång fått äran att sitta ner och prata med vår personal. Denna gång har jag pratat med Thomas Bengtsson som är redovisningskonsult och jobbar som Teamledare på Accounting. Thomas har arbetat med ekonomi i ca 35 år men på redovisningsbyrå i ca 25 år. Han började hos oss på Amesto Accounthouse den 10 januari i år.

Jag bad Thomas att berätta lite om sig själv för att vi ska få chans att lära känna honom utanför jobbet. 
Thomas kommer i från Älta i Nacka men bor nu i Spånga tillsammans med sin fru och två barn. På fritiden så tycker han om att snickra så det har blivit några altaner de senaste åren bland annat hemma och vid stugan men även ett grillbord. Han har kommit på att han kan slappna av när han gör något annat än sitter vid datorn som han gör hela dagarna på jobb.

Utöver atThomas (1)t han snickrar så tycker Thomas om ideella föreningar och har alltid varit den som har räckt upp handen om det är någon som behövt hjälp. Till exempel så har han suttit i en del styrelser och hjälpt till med de ekonomiska bitarna genom att på ett enkelt sett förklara vad de handlar om. Han tycker att det är kul att dela sin kunskap och att visa att det inte är så svårt. Det är på samma sätt som med sin privata ekonomi. Hur mycket får vi in och hur mycket kan vi göra av med?

På Amesto jobbar Thomas först och främst med att få teamet att jobba åt samma håll och att de har rätt förutsättningar att kunna göra det. På Amesto arbetar vi genom att Askmore och Simplifying Business och det är viktiga grundpelare i arbetet.

Thomas och hans team hjälper varandra och kommer ofta fram till bra och innovativa lösningar för sitt arbete inom teamet och med kunden.

Vi pratade om hur Thomas ser på yrkesrollen inom redovisning om 2–3 år.
Han berättar att det händer väldigt mycket inom rollen och branschen. Det är många som pratar om att vi går mot bokföringsrobotar och en del har tagit det i bruk. På Amesto har vi en sk bokföringsrobot som heter Semine. Vi arbetar också mycket med PBI och att analysera data framför allt ur ett hållbarhetsperspektiv. Här finns mycket att göra och på Amesto välkomnar vi utveckling inom teknik som vi kan utgå ifrån som rådgivare till våra kunder. Bokföringsprogrammen utvecklas löpande och bidrar till digitalisering där man läser in fakturorna direkt in i programmet eller via försystem så man får mycket hjälp idag och de arbetsprocesser som görs lika automatiseras på sikt.

Thomas menar att rollen som ekonomiassistent kommer att försvinna för att man egentligen bara är en mellanhand som tar hand om allt som ska in och ut i bokföringen. Men, man kommer inte att bli av med jobbet utan man kommer att få göra andra saker. Vi blir lite av en controller i arbetet och får tid till analyser och rådgivning som kunderna faktiskt efterfrågar mer i dag. De vill ha mer värde för det som de betalar för, det vill säga value. Det är kompetens och personlig rådgivning som man ska ta betalt för.

Thomas tycker att det är viktigt att ha kundkännedom så att man får veta behov och förväntan. Det är inte bara att vi ska veta vem vi ska ringa när vi vill ha något utan att också vara proaktiv och hela tiden ha koll framåt också för då är det lättare att leda kunderna på rätt väg.

Vad efterfrågar kunderna mest nu och hur har det förändrats mot för ett par år sedan?
Under åren som Thomas har jobbat så tycker han att behov och önskemål från kunderna har förändrats. Nu för tiden så vill kunden mer att man ska berätta hur det ska kännas i plånboken, till skillnad från förr då kunden bara ville veta om summan de hade i plånboken stämde. Det är mer rådgivning nu med frågor som till exempel ”Hur ska jag tänka framåt? Har jag några val på vart jag ska ta vägen med bolaget?” Thomas tycker att det är ett roligare jobb nu då man blir lite som en projektledare eller företags PT för kunden för att hitta de rätta lösningarna för system eller på andra sätt hantera deras bolag och bokföring och stärka de ekonomiska musklerna.

När Thomas valde Amesto AccountHouse som sin arbetsgivare så var det viktigt för honom att han kände utmaning i att sätta gruppdynamiken men även utmaningen som innebar för honom själv att bli teamledare för Accounting och få använda och nyttja all sin samlade kompetens och erfarenhet.

Att träffa kollegorna är de som driver Thomas att gå till jobbet. Han tycker att de är kul med alla olika delar inom Amesto AccountHouse. Accounting, Payroll, HR och implementering. Att sitta ner en stund med övriga kollegor och höra vad de pratar om tycker han är otroligt spännande och givande. Vi har anpassat vårt kontor efter hybrid arbete vilket gör att vi nu sitter allihop på ett våningsplan i stället för två. Det är något som Thomas ser väldigt positivt på. Det skapar ett helt nytt driv och gemenskap i vår organisation.

ALEXANDRA ÅBERG Director of Marketing